Biografie

1867
Wordt op 25 januari geboren te Den Haag.

1879
Marius wordt ingeschreven als leerling van de Haagsche Academie van Beeldende Kunsten.

1884
Wordt lid van Pulchri Studio in Den Haag.
Kort na het maken van zijn eerste etsen wordt hij lid van De Nederlandsche Etsclub.

1888
Eerste reis naar Turkije op kosten van kunsthandelaar E.J. van Wisselingh.

FringsNaamkrt85

derwisjen88

1892 – 1899
Diverse reizen naar Frankrijk, Turkije, Egypte, Italië, Moskou, de Krim, Londen, Brits-Indië, Syrië en Palestina.

roeiers9299
1895 – 1897
Verleent, onder het pseudoniem Rusticus, medewerking in woord en litho aan het bekende tijdschrift De Kroniek.

schoolstrijd

1900
Breekt tijdens de Wereldtentoonstelling te Parijs in 1900 internationaal door als etser.

1902
Hij huwt de Amsterdamse Joffer, Jo Stumpff.
Het huwelijk zal kinderloos blijven.

1902 – 1911
Diverse reizen naar Spanje, Turkije, Egypte, Parijs, Algerije en Brits-Indië.

Istanbulgebed

1906
Marius Bauer ontwerpt de decors voor een toneelopvoering ter herdenking van Rembrandt’s 300ste geboortejaar.

1907
In juli exposeert Bauer bij de Rotterdamse Kunstkring.

1909
In het voorjaar exposeert hij op de ‘Salon 1909’ in Parijs op speciale uitnodiging van de Société Nationale des Beaux-Arts. Samen met zijn echtgenote bezoekt Marius in mei en juni Noord-Afrika. In september bezoekt Sir Michael Sadler, de engelse ‘art-patron’ bij uitstek, Marius Bauer en koopt een aantal werken van hem.

1911
In maart en april is er een overzichtstentoonstelling van zijn werk bij Obach & Co te London. Sir Michael Sadler schrijft in de begeleidende catalogus het voorwoord.
Marius exposeert op de Wereldtentoonstelling te Rome en neemt in dit jaar ook deel aan de 6e Exposicion Internacional d’Arte te Barcelona.
In het najaar gaat de reis naar het Nabije Oosten.

obach11
1912
In september exposeert hij bij de Hollandsche Tekenmaatschappij. Tevens tentoonstellingen in Wenen en Manchester. In de winterperiode verblijven de Bauers in Parijs. Zij hebben daar veel contact met hun goede vriend Isaac Israels.

1913
In dit jaar exposeert hij o.a. in Londen, Stockholm en München.

1914
Kunsthandel E.J. van Wisselingh & Co te Amsterdam exposeert in juli 131 bijbelse sepia’s. Een deel van deze tentoonstelling wordt later dat jaar getoond in het Museum of Fine Arts te Boston, VS.

asnugans14

1918
In het najaar exposeert Marius 149 oorlogstekeningen bij de firma E.J. van Wisselingh & Co. Deze tekeningen zijn sindsdien onvindbaar, maar bevinden zich nu waarschijnlijk in Groot-Brittannië.

1919
De laatste drie maanden van dit jaar verblijft het echtpaar Bauer in Egypte en maakt er een grote rondreis. Vooral in Luxor genieten zij enorm van de kleuren aldaar.

Luxor

1920 – 1921
Een lang verblijf in Parijs met veel contakten in het artistieke milieu.

1922
Een grote reis naar Algerije. In december exposeert Bauer bij The Art Association in Montreal, Canada.

1923
Wederom een rondreis door Noord-Afrika.

Fez

1924 – 1925
De tweede grote reis door Brits-Indië (= India).

1925
Bauer exposeert bij de Kunsthandel Alex Reid in Glasgow.
Tussen juli en november 1925 maakt het echtpaar Bauer een grote reis door Nederlands-Indië (Indonesië) op uitnodiging van het ‘Comité ter voorbereiding van het jubileumgeschenk ter gelegenheid van het Zilveren Huwelijksjubileum van Koningin Wilhelmina en ZKH de Prins der Nederlanden in 1926’.

wajangwong

1927
Bauers 60ste verjaardag wordt door Kunsthandel E.J. van Wisselingh & Co gevierd met een tentoonstelling en de uitgave van het standaardwerk M.A.J. Bauer, Zijn Etswerk (His etched Work).
In augustus en september maken Marius en Jo Bauer een reis door Zwitserland en Oostenrijk en vieren in Zwitserland hun 25e trouwdag.

1928
Bauer dient een alternatief plan in voor de inrichting van het Museumplein te Amsterdam.
In april exposeert hij 103 kunstwerken bij Kunsthandel Lefever Galleries in Londen. De bekende engelse graficus E.S. Lumsden schrijft het voorwoord voor de catalogus.
In het najaar organiseert Kunsthandel E.J. van Wisselingh & Co diverse verkooptentoonstellingen in Canada met werk van Bauer.

1929
In april worden 64 werken van Bauer geveild bij veilinghuis Frederik Muller & Co te Amsterdam.
Wederom verkooptentoonstellingen te Canada met werk van Bauer.

1930
Bauer wordt benoemd tot ‘Honorary Member of The Senefelder Club’ te Londen. Het diploma is getekend door de beroemde kunstenaar Frank Brangwyn.

oerwoud-basis

1931
Dit is het jaar van Bauers grootste maar ook laatste reis naar het Verre Oosten. Niet eerder bezocht hij Cambodja en Vietnam. Te Saigon vindt hij de inspiratie voor de vele ‘Opiumschuivers’ die hij heeft gemaakt.
Bauer exposeert op de Exposition Coloniale Internationale te Parijs. Daar brandde in de nacht van 28 juni 1931 het volledige Nederlandse koloniale paviljoen tot de grond toe af. De gebeurtenis werd door de regering tot nationale ramp uitgeroepen. Onder andere vijf Indische werken van Marius Bauer gingen in de vlammen op.

Opiumschuivers2
1932
Op 18 juli overlijdt Bauer aan de gevolgen van een beroerte. In het Rijksmuseum te Amsterdam wordt een krans gehangen aan zijn schilderij Oosterse Optocht.

Telegraag-artikel-kop