Bauer jaar Pulchri studio 2017

Marius Bauer ‘Verslaafd aan het Oosten en de Oriënt 2.0

Pulchri studio opende in november 2017 de deuren voor twee tentoonstellingen over het Midden Oosten.
poster gele letters -3 december JPG

 

Marius Bauer (1867-1932)   ‘Verslaafd aan het Oosten’

In 2017 was het 150 jaar geleden dat de kunstenaar Marius Bauer werd geboren. De Bauer Documentatie Stichting (BDS) besteedde in het Bauerjaar 2017 extra aandacht aan deze schilder en etser. In dat kader vonden eveneens twee tentoonstellingen plaats: in het Jan Heestershuis in Schijndel en in het Couperusmuseum in Den Haag.

De derde expositie werd gehouden in Pulchri Studio in Den Haag. Deze tentoonstelling had als titel ‘Marius Bauer, verslaafd aan het Oosten’ en loopt 5 november t/m 3 december 2017.

De opening werd verricht door Ronald de Leeuw, voormalig hoofddirecteur van het Rijksmuseum. In zijn artikel Nederlandse Oriëntalisten (Jong Holland, 1985) bracht hij Marius Bauer opnieuw onder de aandacht. Marius Bauer reisde veel in de Oriënt. Al op 21-jarige leeftijd kon hij op kosten van kunsthandelaar E.J. van Wisselingh zijn eerste reis naar Constantinopel te maken. Hij kwam terug met meer dan honderd tekeningen en volle schetsboekjes. Vele reizen volgden. Hij bezocht onder meer Turkije, Noord-Afrika, Brits-Indië (o.a. Delhi en Benares), Jerusalem en Nederlands-Indië.Het drukke straatbeeld, de kleurrijke bevolking en de schilderachtige omgeving in deze toen nog relatief weinig bekende gebieden vormden een onuitputtelijke bron van inspiratie voor zijn ruimtelijke landschappen en exotische stedelijke taferelen. Bauer realiseerde een omvangrijk oeuvre van hoge kwaliteit, dat schilderijen, aquarellen en etsen omvat.

In dit speciale jaar verzorgde W-Books in nauwe samenwerking met de BDS een vernieuwde uitgave van de door André Kraayenga geschreven Bauer-monografie Oogstrelend Oosters. (2007). André Kraayenga is kunsthistoricus en gespecialiseerd in de Nederlandse kunst van de periode 1880-1920.

Contactpersoon Robert van der Meulen, robertvandermeulen@hotmail.com